Workshopurile RightFIT la Zilele Carierei – Jobhunting in 2020

Cu ocazia derulării proiectului Zilele Carierei, desfășurat de Universitatea din București în perioada 2-6 Decembrie, echipa RightFIT a dorit să împărtășească, pe scurt, în cadrul workshopurilor desfășurate pe parcursul evenimentului, informații utile și importante atât la început de carieră cât și mai târziu în viața profesională. Grație Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București, profesorilor entuziaști și deschiși către această inițiativă, precum și conducerii universității și facultăților din cadrul său, această dorință s-a îndeplinit pe parcursul mai multor zile.

Cu acest prilej am avut plăcerea să stăm de vorbă cu peste 160 de participanți în patru zile, prin organizarea de workshopuri în șapte facultăți. Deși mică, echipa noastră a compensat prin deschidere și dorință de contribuire la dezvoltarea tinerilor. Astfel, echipa alcătuită din Adrian (Managing Partner), Ilinca (HR & Marketing Partner) și Mihai (Talent Partner) a reușit să acopere un număr mare de workshopuri și să livreze informații relevante în cadrul fiecăruia dintre acestea.

Am avut ocazia, astfel, să stăm de vorbă nu numai cu studenți din ciclul de studiu de licență, ci și cu masteranzi. Am oferit, într-un mod cât mai clar, acele informații pe care noi nu am avut prilejul să le aflăm în timpul facultății, dar pe care le-am descoperit în timp, prin experiență și prin participarea la cursuri de specialitate. Considerăm că ar fi fost foarte valoros să primim mai din timp aceste informații, așadar am fost încântați să vorbim cu studenții Universității din București despre subiecte mai puțin abordate în instituțiile de învățământ, ca de exemplu:

  • Cum identifici cariera care ți se potrivește;
  • De unde știi ce resurse ai în momentul căutării unui job;
  • Cum îți dai seama ce vrei să faci;
  • Ce abilități ai și cum pot fi aplicate în cadrul jobului dorit;
  • Ce impact au interesele, valorile, convingerile și credințele personale asupra carierei viitoare.

Pe lângă aceste teme deosebit de relevante, am căutat să punctăm și câteva informații esențiale legate de miturile întâlnite cel mai des în legătură cu procesul de angajare, ce parte din fiecare dintre aceste mituri este adevărată, care este falsă și de ce aceasta este situația curentă. Alte informații transmise au legătură cu impactul unui CV, cum îl scriem, ce trebuie să conțină acesta și cum alegem formatul potrivit; de ce este bine să avem profiluri pe rețele profesionale precum și pe platforme dedicate găsirii locurilor de muncă; ce rol au scrisoarea de intenție, scrisoarea de mulțumire și comunicarea cu angajatorul și, ultimul dar nu cel din urmă aspect, de unde știm că dorim să lucrăm pentru o anumită companie.

În cadrul workshopurilor am ales să le dăm studenților posibilitatea de a se pune în pielea unui recrutor prin crearea unor exerciții interactive, unde aceștia au avut ocazia de a se uita peste o serie de CV-uri fictive și de a stabili pe cine ar angaja, pentru ce post, pe cine nu ar angaja și de ce. Astfel ei au avut ocazia de a privi CV-uri din postura unui angajator, cu viziune critică și exigentă, observând ce iese în evidență.

Un element foarte important de avut în vedere este acela că nu numai cursanții au avut de învățat, ci și noi deoarece prin acest demers am aflat care sunt grijile lor cu privire la o viitoare carieră, ce viziune au asupra pieței muncii în prezent și cum văd ei evoluția acesteia, ce lacune consideră că au și unde ar putea instituțiile de învățământ sau companiile private să îi ajute să se pregătească.

După cum este de așteptat, având în vedere faptul că scopul nostru era de a clarifica orice nelămurire a studenților, am fost în postura de a identifica acele lacune informaționale recurente în ceea ce privește cantitatea de informații care le sunt oferite tinerilor. Printre cele mai des întâlnite curiozități adresate de studenți se numără:

  • De unde pot să își dea seama dacă doresc să lucreze pentru un anumit angajator;
  • Cum se pot informa eficient înainte de un interviu;
  • Cum își pot crea relații cu persoane-resursă (networking);
  • Cum pot reacționa în momentul în care le sunt adresate întrebări incomode;
  • Care este cea mai bună politică în momentul participării la un interviu.

Am venit în întâmpinarea posibilelor astfel de probleme cu informații variate care ne-au permis să oferim cele mai sincere sfaturi și cele mai comprehensive răspunsuri pe care le-am putut oferi în timpul pe care l-am avut la dispoziție.

Am avut în vedere nu numai oferirea de soluții simple și tangibile (site-uri din România și din străinătate care le permit să facă o comparație între companii și în care pot fi găsite opiniile angajaților cu privire la companiile în care au activat; modul în care pot începe să își clădească o rețea de persoane resursă încă din sala de curs) ci și soluții mai abstracte (schimbarea perspectivei, utilizarea resurselor interioare, tratarea experiențelor ca pe medii ideale de învățare etc.).

Cadoul nostru pentru studenții care doresc să înceapă călătoria spre găsirea locului de muncă ideal este  posibilitatea de a participa la sesiuni de consiliere în carieră, serviciu oferit lor, pro-bono, de către RightFIT din dorința de a dezvolta piața muncii în România și a ajuta tinerii talentați să devină ceea ce își doresc.

Suntem foarte bucuroși că am putut susține aceste cursuri interactive și dorim să repetăm aceste acțiuni în viitor, abordând un număr cât mai mare de facultăți din București, astfel încât să putem ajuta cât mai mulți tineri să pornească “cu dreptul” în viața profesională.

Vă dorim sărbători fericite și cât mai multe reușite!

Lasă un răspuns