Cum să găsești calea cea mai bună de a contribui și a te face remarcat în cadrul echipei.
Ne lovim adesea de situații dintre cele mai diferite la locul de muncă, iar întâlnirile de echipă pot fi pentru unii momente foarte dificile. Poate ți se pare că masa din sala de ședințe e prea mare. Poate ușile închise provoacă un soi de presiune. Poate colegul de lângă tine vorbește prea tare și prea mult și te simți intimidat, sau poate că managerul stă chiar în fața ta.
Oricare ar fi motivele, te poți afla uneori în situații în care să nu-ți găsești cuvintele într-o întâlnire, te poți simți reținut, frustrat sau nervos. Alteori, poate ai reușit să-ți împărtășești opiniile cu restul echipei, însă ai fost ignorat sau redus la tăcere pur și simplu de vocile mai puternice din încăpere. Deși pare că te lupți singur cu toate aceste provocări, există cu siguranță și alții asemenea ție și, așa cum ei au reușit să-și depășească temerile, la fel poți s-o faci și tu.
De ce să-ți faci vocea auzită
A te face remarcat la locul de muncă este un factor vital pentru succesul tău profesional, iar întâlnirile de echipă îți pot oferi un cadru ideal, cu atât mai mult atunci când managerul tău direct este și el prezent. Când ești stăpân pe tine în cadrul unei întâlniri, demonstrezi încredere și proactivitate, ceea ce te poate recomanda drept un viitor lider.
Din păcate, ceilalți nu pot să-ți citească gândurile, așa că, indiferent cât de bune sunt ideile tale, ele sunt nefolositoare atât ție cât și echipei, dacă nu le exprimi.
Să nu ai șansa de a vorbi sau să simți că nu te poți face auzit atunci când totuși iei cuvântul poate fi extrem de demotivant, mai ales dacă se întâmplă în mod frecvent. Situațiile frustrante, demoralizatoare și de lipsă de putere care nu sunt adresate corespunzător pot afecta restul timpului petrecut la locul de muncă. De asemenea, atât echipa, cât și organizația din care faci parte nu pot beneficia la maximum de cunoștințele și din experiența ta.
7 moduri în care poți aduce o contribuție valoroasă în întâlnirile echipei
Iată șapte idei care, atunci când sunt puse în practică, te pot ajuta să ai mai multă încredere în tine la locul de muncă și să-ți recapeți controlul în preajma celorlalți.
1. Ai încredere în propria ta valoare.
Ai fost invitat la întâlnire pentru că ai ceva de oferit, cel mai probabil datorită experienței, cunoștințelor sau abilităților tale legate de subiectele din agendă. Managerul tău direct poate considera prezența ta la întâlnire drept o oportunitate pentru tine sau pur și simplu ar putea fi interesat să vadă cum te descurci în situația respectivă. Dacă motivul participării nu îți este clar, întreabă managerul sau organizatorul întâlnirii.
Oricum, ține minte că ești acolo pentru că ești dorit și apreciat, deci ai încredere în tine.
2. Pune întrebări.
Dacă ți se pare prea intimidant să-ți expui propriile idei, poți începe prin a adresa întrebări despre ceea ce se discută. Asta va arăta că ești atent, implicat și interesat. Dacă simți că te-ar putea copleși teama și ai putea rămâne în pană de idei, vino pregătit cu un set de întrebări creionate în avans. Fii în același timp atent ca întrebările tale să nu fie prea numeroase și astfel să generezi întreruperi sau să prelungești durata întâlnirii.
3. Susține-i pe ceilalți.
Să înveți să te impui poate fi dificil, dar pentru cei mai mulți dintre noi este mult mai ușor să îi susțină pe ceilalți. Ai putea începe să lucrezi la propriul tău sentiment de încredere acordându-le atenție celorlalți participanți. Dacă cineva este întrerupt, poți să intervii astfel încât persoana respectivă să revină la cuvânt. Iată un exemplu simplu: „Petre, ce urma să spui?”.
Dacă cineva afirmă un lucru cu care ești de acord, spune-i asta, iar după ce i-ai dat credit pentru idee, ai putea începe s-o dezvolți împreună cu el, adăugând propriile tale idei. Când ai suficientă încredere astfel încât să poți să-i susții pe alții, te vei simți mai puțin timid atunci când vine vorba de propriile tale intervenții.
Sfat: Amintește-ți că limbajul non-verbal te poate ajuta foarte mult. O postură bună la masa de ședință poate da o impresie pozitivă și sugerează că ești energic, implicat și respectuos.
4. Fii primul care deschide discuția.
Vorbind la începutul întâlnirii, te vei simți mult mai relaxat în ceea ce ai de spus, mai receptiv și pozitiv mai apoi. Dacă te abții, vei deveni probabil din ce în ce mai tensionat. În plus, altcineva ar putea expune propria ta idee.
Pentru că poate fi dificil să găsești un moment potrivit în cadrul discuției pentru a spune ceea ce voiai să spui, preia conducerea discuției și fii asertiv.
Sfat: Fii conștient că a fi asertiv nu înseamnă a fi agresiv și că e important să găsești momentul tău pentru a interveni în discuție.
5. Valorifică faptul că ești o persoană introvertită.
Dacă ești de felul tău un introvertit, aceasta nu este o piedică în cadrul întâlnirii, dimpotrivă. Susan Cain susținea în cartea sa „Quiet”, apărută în 2013, că persoanele introvertite sunt esențiale pentru organizațiile de succes.
Profită, deci, de faptul că ai abilități bune de reflecție, că ești un bun ascultător și un fin observator. Poți să le folosești în două moduri: fie în deschiderea întâlnirii, pentru a te informa asupra subiectului discuției și a planifica ce intenționezi să spui sau să întrebi, fie în timpul întâlnirii, când poți face un sumar al celor discutate, pe baza căruia poți exprima o opinie pertinentă și valoroasă mai târziu.
6. Oferă un avantaj ideii tale.
Fă în așa fel încât ideea ta să fie pe agenda de discuții, astfel vei avea ocazia să o susții direct. Dacă acest lucru nu e posibil, spune-le dinainte celorlalți că ai ceva de împărtășit. De exemplu, dacă ai primit un e-mail despre întâlnire, poți oferi un răspuns precum: „Abia aștept întâlnirea și pentru a vă povesti ideile mele despre proiectul X.” În acest fel, vei menționa foarte clar că ai ceva de spus. Acest lucru va genera interes și va atrage atenția în cadrul întâlnirii.
7. Fă intervenții scurte și evită scuzele.
Începe și termină intervenția în mod convingător. Evită să începi prin a-ți cere scuze spunând „Îmi pare rău, dar…”, căci acest lucru te va pune într-o poziție vulnerabilă. Începe hotărât cu „Aș vrea să spun…” sau „Aș vrea să adaug că…”. După ce ai spus ce ai avut de spus, pur și simplu termină de vorbit. Ceilalți vor aprecia intervenția ta eficientă.
Sfat: Evită formulări precum „Nu sunt de acord.”, deoarece oamenii le pot lua personal, se pot simți provocați și pot fi iritați, ceea ce îi va determina cel mai probabil să înceteze să te mai asculte. Este mult mai indicat să alegi o formulare diplomată, ca de exemplu „Mă întreb dacă nu putem lua în calcul și…”, „Văd lucrurile puțin diferit pentru că…”, sau „Sunt de acord până la un punct, dar am îndoieli cu privire la…”.
Poți contribui cel mai mult atunci când ai încredere în tine
Întâlnirile pot fi costisitoare pentru organizație – ia în considerare salariul orar al fiecăruia din cei prezenți și vei observa asta. Așadar, ele trebuie să merite timpul investit și să fie eficace, de aceea este de evitat să fie centrate pe indivizi care doresc să atragă atenția asupra lor, punându-se în lumina reflectoarelor. Uneori poate fi nevoie să iei atitudine și să readuci discuția la temele din agendă: „Facem acum un rezumat al ultimului punct discutat?”.
Practicând în acest mod, în timp ai putea să-ți dai seama că îți face plăcere să contribui la întâlniri. Poți explora și alte oportunități de a interveni în discuție, cum ar fi să susții prezentări în fața unor grupuri mai mari de persoane la locul de muncă sau chiar susținând un training de vorbit în public.
Când moderezi întâlnirea, ajută-i pe alții să se facă auziți
Dacă tu ești cel care conduce discuția, ai grijă să existe un spațiu sigur și productiv pentru toată lumea. Ce poți face?
- Condu prin propriul exemplu și stabilește de la bun început un ton neutru, evitând judecățile și adoptând un comportament respectuos.
- Fii încurajator, alege anumite idei pe care să le dezvolți – dar nu-ți asuma meritul pentru ele.
- Cere-le tuturor să contribuie, astfel încât nimeni să nu rămână fără o intervenție verbală.
- Nu le da oamenilor informații noi pentru ca apoi să le ceri imediat să și răspundă, dă-le timp să se pregătească.
Concluzii
Întâlnirile pot fi dificile. Totuși, ele oferă un cadru extrem de important pentru a-ți crește vizibilitatea, pentru a veni în sprijinul obiectivelor tale de carieră și pentru a-ți crește încrederea în propria persoană. Este important să depășești momentele de frustrare și să înveți cum poți beneficia la maximum de această oportunitate. Fii atent și generos cu ceilalți membri ai întâlnirii, obișnuiește-te să contribui cu o întrebare pertinentă, o observație sau o idee și roagă să ți se dea ocazia să vorbești când ai ceva important de spus.
Versiunea originală a acestei resurse a fost publicată aici.

Cum să găsești calea cea mai bună de a contribui și a te face remarcat în cadrul echipei.
Ne lovim adesea de situații dintre cele mai diferite la locul de muncă, iar întâlnirile de echipă pot fi pentru unii momente foarte dificile. Poate ți se pare că masa din sala de ședințe e prea mare. Poate ușile închise provoacă un soi de presiune. Poate colegul de lângă tine vorbește prea tare și prea mult și te simți intimidat, sau poate că managerul stă chiar în fața ta.
Oricare ar fi motivele, te poți afla uneori în situații în care să nu-ți găsești cuvintele într-o întâlnire, te poți simți reținut, frustrat sau nervos. Alteori, poate ai reușit să-ți împărtășești opiniile cu restul echipei, însă ai fost ignorat sau redus la tăcere pur și simplu de vocile mai puternice din încăpere. Deși pare că te lupți singur cu toate aceste provocări, există cu siguranță și alții asemenea ție și, așa cum ei au reușit să-și depășească temerile, la fel poți s-o faci și tu.
De ce să-ți faci vocea auzită
A te face remarcat la locul de muncă este un factor vital pentru succesul tău profesional, iar întâlnirile de echipă îți pot oferi un cadru ideal, cu atât mai mult atunci când managerul tău direct este și el prezent. Când ești stăpân pe tine în cadrul unei întâlniri, demonstrezi încredere și proactivitate, ceea ce te poate recomanda drept un viitor lider.
Din păcate, ceilalți nu pot să-ți citească gândurile, așa că, indiferent cât de bune sunt ideile tale, ele sunt nefolositoare atât ție cât și echipei, dacă nu le exprimi.
Să nu ai șansa de a vorbi sau să simți că nu te poți face auzit atunci când totuși iei cuvântul poate fi extrem de demotivant, mai ales dacă se întâmplă în mod frecvent. Situațiile frustrante, demoralizatoare și de lipsă de putere care nu sunt adresate corespunzător pot afecta restul timpului petrecut la locul de muncă. De asemenea, atât echipa, cât și organizația din care faci parte nu pot beneficia la maximum de cunoștințele și din experiența ta.
7 moduri în care poți aduce o contribuție valoroasă în întâlnirile echipei
Iată șapte idei care, atunci când sunt puse în practică, te pot ajuta să ai mai multă încredere în tine la locul de muncă și să-ți recapeți controlul în preajma celorlalți.
1. Ai încredere în propria ta valoare.
Ai fost invitat la întâlnire pentru că ai ceva de oferit, cel mai probabil datorită experienței, cunoștințelor sau abilităților tale legate de subiectele din agendă. Managerul tău direct poate considera prezența ta la întâlnire drept o oportunitate pentru tine sau pur și simplu ar putea fi interesat să vadă cum te descurci în situația respectivă. Dacă motivul participării nu îți este clar, întreabă managerul sau organizatorul întâlnirii.
Oricum, ține minte că ești acolo pentru că ești dorit și apreciat, deci ai încredere în tine.
2. Pune întrebări.
Dacă ți se pare prea intimidant să-ți expui propriile idei, poți începe prin a adresa întrebări despre ceea ce se discută. Asta va arăta că ești atent, implicat și interesat. Dacă simți că te-ar putea copleși teama și ai putea rămâne în pană de idei, vino pregătit cu un set de întrebări creionate în avans. Fii în același timp atent ca întrebările tale să nu fie prea numeroase și astfel să generezi întreruperi sau să prelungești durata întâlnirii.
3. Susține-i pe ceilalți.
Să înveți să te impui poate fi dificil, dar pentru cei mai mulți dintre noi este mult mai ușor să îi susțină pe ceilalți. Ai putea începe să lucrezi la propriul tău sentiment de încredere acordându-le atenție celorlalți participanți. Dacă cineva este întrerupt, poți să intervii astfel încât persoana respectivă să revină la cuvânt. Iată un exemplu simplu: „Petre, ce urma să spui?”.
Dacă cineva afirmă un lucru cu care ești de acord, spune-i asta, iar după ce i-ai dat credit pentru idee, ai putea începe s-o dezvolți împreună cu el, adăugând propriile tale idei. Când ai suficientă încredere astfel încât să poți să-i susții pe alții, te vei simți mai puțin timid atunci când vine vorba de propriile tale intervenții.
Sfat: Amintește-ți că limbajul non-verbal te poate ajuta foarte mult. O postură bună la masa de ședință poate da o impresie pozitivă și sugerează că ești energic, implicat și respectuos.
4. Fii primul care deschide discuția.
Vorbind la începutul întâlnirii, te vei simți mult mai relaxat în ceea ce ai de spus, mai receptiv și pozitiv mai apoi. Dacă te abții, vei deveni probabil din ce în ce mai tensionat. În plus, altcineva ar putea expune propria ta idee.
Pentru că poate fi dificil să găsești un moment potrivit în cadrul discuției pentru a spune ceea ce voiai să spui, preia conducerea discuției și fii asertiv.
Sfat: Fii conștient că a fi asertiv nu înseamnă a fi agresiv și că e important să găsești momentul tău pentru a interveni în discuție.
5. Valorifică faptul că ești o persoană introvertită.
Dacă ești de felul tău un introvertit, aceasta nu este o piedică în cadrul întâlnirii, dimpotrivă. Susan Cain susținea în cartea sa „Quiet”, apărută în 2013, că persoanele introvertite sunt esențiale pentru organizațiile de succes.
Profită, deci, de faptul că ai abilități bune de reflecție, că ești un bun ascultător și un fin observator. Poți să le folosești în două moduri: fie în deschiderea întâlnirii, pentru a te informa asupra subiectului discuției și a planifica ce intenționezi să spui sau să întrebi, fie în timpul întâlnirii, când poți face un sumar al celor discutate, pe baza căruia poți exprima o opinie pertinentă și valoroasă mai târziu.
6. Oferă un avantaj ideii tale.
Fă în așa fel încât ideea ta să fie pe agenda de discuții, astfel vei avea ocazia să o susții direct. Dacă acest lucru nu e posibil, spune-le dinainte celorlalți că ai ceva de împărtășit. De exemplu, dacă ai primit un e-mail despre întâlnire, poți oferi un răspuns precum: „Abia aștept întâlnirea și pentru a vă povesti ideile mele despre proiectul X.” În acest fel, vei menționa foarte clar că ai ceva de spus. Acest lucru va genera interes și va atrage atenția în cadrul întâlnirii.
7. Fă intervenții scurte și evită scuzele.
Începe și termină intervenția în mod convingător. Evită să începi prin a-ți cere scuze spunând „Îmi pare rău, dar…”, căci acest lucru te va pune într-o poziție vulnerabilă. Începe hotărât cu „Aș vrea să spun…” sau „Aș vrea să adaug că…”. După ce ai spus ce ai avut de spus, pur și simplu termină de vorbit. Ceilalți vor aprecia intervenția ta eficientă.
Sfat: Evită formulări precum „Nu sunt de acord.”, deoarece oamenii le pot lua personal, se pot simți provocați și pot fi iritați, ceea ce îi va determina cel mai probabil să înceteze să te mai asculte. Este mult mai indicat să alegi o formulare diplomată, ca de exemplu „Mă întreb dacă nu putem lua în calcul și…”, „Văd lucrurile puțin diferit pentru că…”, sau „Sunt de acord până la un punct, dar am îndoieli cu privire la…”.
Poți contribui cel mai mult atunci când ai încredere în tine
Întâlnirile pot fi costisitoare pentru organizație – ia în considerare salariul orar al fiecăruia din cei prezenți și vei observa asta. Așadar, ele trebuie să merite timpul investit și să fie eficace, de aceea este de evitat să fie centrate pe indivizi care doresc să atragă atenția asupra lor, punându-se în lumina reflectoarelor. Uneori poate fi nevoie să iei atitudine și să readuci discuția la temele din agendă: „Facem acum un rezumat al ultimului punct discutat?”.
Practicând în acest mod, în timp ai putea să-ți dai seama că îți face plăcere să contribui la întâlniri. Poți explora și alte oportunități de a interveni în discuție, cum ar fi să susții prezentări în fața unor grupuri mai mari de persoane la locul de muncă sau chiar susținând un training de vorbit în public.
Când moderezi întâlnirea, ajută-i pe alții să se facă auziți
Dacă tu ești cel care conduce discuția, ai grijă să existe un spațiu sigur și productiv pentru toată lumea. Ce poți face?
- Condu prin propriul exemplu și stabilește de la bun început un ton neutru, evitând judecățile și adoptând un comportament respectuos.
- Fii încurajator, alege anumite idei pe care să le dezvolți – dar nu-ți asuma meritul pentru ele.
- Cere-le tuturor să contribuie, astfel încât nimeni să nu rămână fără o intervenție verbală.
- Nu le da oamenilor informații noi pentru ca apoi să le ceri imediat să și răspundă, dă-le timp să se pregătească.
Concluzii
Întâlnirile pot fi dificile. Totuși, ele oferă un cadru extrem de important pentru a-ți crește vizibilitatea, pentru a veni în sprijinul obiectivelor tale de carieră și pentru a-ți crește încrederea în propria persoană. Este important să depășești momentele de frustrare și să înveți cum poți beneficia la maximum de această oportunitate. Fii atent și generos cu ceilalți membri ai întâlnirii, obișnuiește-te să contribui cu o întrebare pertinentă, o observație sau o idee și roagă să ți se dea ocazia să vorbești când ai ceva important de spus.
Versiunea originală a acestei resurse a fost publicată aici.