10+1 chei ale succesului pentru atingerea obiectivelor

Într-un articol precedent, ai aflat cum ajungi la fixarea obiectivelor și care sunt pașii pe care este recomandat să îi parcurgi în acest proces.

Călătoria către destinația ta este abia la început. Ce poți face pentru a te asigura că o parcurgi până la capăt și vei ajunge acolo unde îți îndeplinești visul cu care ai pornit la drum?

Experiența acelora care au reușit ne arată că există câteva chei ale succesului. Aplicate cu consecvență, te pot transforma și pe tine într-o persoană care obține ceea ce își dorește.

Regula #1: Rămâi îndrăgostit!

Pune pasiunea ta în obiectiv și abordează obiectivul cu pasiune. Atunci când țelul tău reflectă ceea ce e important pentru tine, acționezi energic și entuziast. Asigură-te că știi exact de ce vrei ceea ce vrei; aceasta te va ajuta să rămâi motivat și să depășești obstacolele ce pot apărea pe parcurs.

Pentru a clarifica, răspunde la următoarele întrebări: Ce îmi aduce îndeplinirea obiectivului meu? Care sunt cele mai mari beneficii pe care le primesc? De ce sunt acestea importante pentru mine? Ce pierd dacă nu îmi îndeplinesc obiectivul?

Regula #2: Aliniază-ți obiectivele!

Privește în ansamblu modul în care decurge viața ta, în plan privat, personal și profesional. Creează-ți perspectiva viitorului și asigură-te că fiecare acțiune pe care o faci astăzi te duce cu un pas mai aproape de țelul tău.

Pentru a te asigura în privința coerenței, construiește-ți o matrice a obiectivelor, în care să marchezi cele trei planuri și intervalele de timp: scurt, mediu, lung. Completează fiecare câmp și evaluează în ce măsură scopurile tale sunt aliniate.

Regula #3: Împarte elefantul în bucăți!

Atunci când țelul tău îți pare prea mare și, deci, greu sau imposibil de atins, adoptă o abordare graduală, în pași mici. Declină-l în obiective mai mici, pe termene mai scurte, ale căror criterii pot fi mai ușor îndeplinite. Dacă vrei să slăbești 25 de kilograme, propune-ți să începi cu 2 în prima săptămână. Dacă urmărești să scrii o carte, ocupă-te de primul capitol în prima lună. În acest fel, vei identifica ritmul în care obții rezultate, vei monitoriza progresul pe care îl faci și îți vei putea ajusta activitățile. Uneori ar putea fi nevoie să acționezi mai rapid, alteori poate să modifici obiectivul pentru a deveni mai realizabil.

Regula #4: Mergi într-o singură direcție!

Rămâi concentrat pe obiectivul tău și canalizează-ți efortul semnificativ către acesta. Monitorizează modul în care petreci timpul, analizând în ce măsură activitățile pe care le faci contribuie la rezultatul final urmărit. Atunci când observi că aloci timp îndeplinirii unor sarcini care nu au legătură cu prioritățile tale sau un impact redus, renunță temporar sau definitiv la ele.

Regula #5: Acționează disciplinat!

Principalul motiv pentru care oamenii eșuează în atingerea țelurilor lor nu este faptul că nu își stabilesc obiective, ci modul defectuos în care acționează. Distragerile, noile priorități, obstacolele sau lipsa unor succes pe parcurs ne fac să reducem ritmul sau chiar să ne lăsăm păgubași. Pentru a evita această capcană, folosește un plan de lucru zilnic sau săptămânal, marchează activitățile importante și evaluează rezultatele obținute. Folosește concluziile analizei pentru a-ți îmbunătăți planul pentru următorul interval de timp.

Regula #6: Fă un pas în spate!

Prins în activitate, este posibil să uiți să iei o pauză. Fă-o din când în când și analizează cum îți merge, cum progresezi în raport cu ceea ce ai stabilit că vei face. Identifică ce a funcționat, ca să știi să faci și în continuare. Observă ce acțiuni nu au dat roade, renunță la ele și adoptă alternative. Stabilește ce trebuie să faci diferit în continuare pentru a-ți îmbunătăți rezultatele. Identifică obstacolele apărute și caută un mod mai bun de a le adresa, în cazul în care te vei lovi de ele din nou.

Regula #7: Împărtășește cu ceilalți!

Fă public faptul că ți-ai stabilit un obiectiv. În acest fel, este mai probabil ca perseverența ta în îndeplinirea lui să fie mai ridicată. Nu te teme că cineva îți va răpi țelul, căci fiecare are propria sa călătorie. Nu te speria că obiectivul tău nu se va îndeplini, odată făcut public – asta se va întâmpla doar dacă tu vei rătăci drumul. Privește mai degrabă cu deschidere în ce mod te pot sprijini ceilalți. Poate că te vor ajuta încurajându-te, creându-ți un context mai favorabil pentru acțiunile tale sau punându-ți la dispoziție resursele de care ai nevoie.

Regula #8: Cere feedback!

Atunci când vechile obiceiuri, procrastinarea sau pierderea motivației te pândesc, a fi în legătură cu ceilalți și a le cere feedback frecvent te va ține conectat cu obiectivul tău. Află cum percep ceilalți efortul tău și caută mereu căi mai bune de acțiune.

Regula #9: Conectează-te! 

Solicită recomandări și ajutor atunci când ai nevoie. Apelează la un coach care te poate ajuta să obții claritate și focus. Creează-ți ocazii pentru a fi în preajma unor oameni care au avut succes în atingerea unor obiective similare, află cum au acționat, inspiră-te din abordarea lor. Intră în legătură cu ei și cere-le sprijinul.

Regula #10:  Sărbătorește realizările!

Uneori, drumul până la îndeplinirea obiectivului este lung, iar efortul considerabil. Nu aștepta rezultatul final pentru a te bucura, ci savurează însăși călătoria. Recompensează-te pe parcurs pentru reușitele tale. Împărtășește cu ceilalți și fă-i părtași la succesul tău, încurajându-i să-și urmeze propriile visuri.

Dincolo de toate acestea, amintește-ți de regula de aur: Fii recunoscător! Apreciază oportunitățile pe care le ai și resursele de care dispui. Privește obstacolele pe care le întâmpini ca pe ocazii de a învăța lucruri noi și a deveni mai bun în ceea ce faci. Bucură-te de acțiunile tale și de ceea ce obții, de oamenii pe care îi întâlnești în călătoria ta, care te inspiră sau pe care îi inspiri. Apoi te poți întoarce din nou la primul pas: visează!

Lasă un răspuns